26 let samostojne Slovenije

Osrednja slovesnost ob dnevu drzavnosti in 26. obletnici osamosvojitve Slovenije, foto: up-rs.si

Predsednik Borut Pahor je ob 26. obletnici osamosvojitve Slovenije na Kongresnem trgu v Ljubljani poudaril: “Slovenija je v kratkem času veliko dosegla, dovolj, da nam daje upanje in zaupanje v našo prihodnost.”

Predsedniku Pahorju se zahvaljujemo za tople in spodbudne besede, žal pa nas statistični podatki vse prej kot navdihujejo in kažejo žalostno realno sliko stanja v Sloveniji. V zadnjih petih letih se je iz države izselilo več kot 70 tisoč ljudi, največ med njimi mladih, vsak tretji izmed njih z univerzitetno diplomo. Beg možganov strokovnjaki imenujejo ta fenomen, kjer mladi in perspektivni ljudje zaradi pomanjkanja možnosti razvijanja znanja v svoji državi srečo raje poiščejo drugje, ter tam tudi unovčijo svoje znanje. Država brez mladega in svežega pristopa na področju raziskav in razvoja izgublja na svoji konkurenčnosti, brez inovativnih pristopov za reševanje družbenih problemov pa taka družba tudi začne stagnirati.

Slovenska zastava, foto: vlada.si

Slovenija je v svojem kratkem obstoju po besedah predsednika Pahorja res dosegla veliko, osamosvojili smo se izpod nekdanje skupne države, prevzeli lastno valuto in zasnovali lastno samostojno državo. Slovenija se je odprla zahodu in se začela približevati evropskim inštitucijam, tako smo prevzeli evropsko valuto, postali del evro območja ter skupne Schengenske meje, Slovenija je celo predsedovala Evropski uniji šest mesecev.

Vendar pa so nas leta slabega političnega in finančnega vodenja tudi pripeljali na rob državnega bankrota, naše javne finance še vedno niso popolnoma okrevale od krize leta 2008, ob sodobnih varnostnih grožnjah pa Slovenija izgublja mednarodno zaupanje enakovredne partnerice v boju proti terorizmu.
Vsak nov škandal ali afera zamaje zaupanje državljank in državljanov v demokratične vzvode slovenske družbe, med mladimi prevladuje politična ter družbena apatičnost, statistične številke pa opozarjajo na srhljiv trend družbe, zaradi katerega se slovensko prebivalstvo stara hitreje od evropskega povprečja. Ne zaradi premajhnega števila naravnega prirastka, pač pa zaradi mladih, ki enostavno niso več všteti zaradi selitve v tujino.

Slovenski narod ima na tem prostoru tisočletno zgodovino, kot narod smo preživeli imperije, kraljestva, grozljive vojne in krvave revolucije, ter kljub vsemu še vedno vztrajamo. Zato smo prepričani, da bomo kljub slabim trendom v zadnjih letih kot slovenski narod premagali tudi to apatičnost ter v besedah predsednika Pahorja “Stali smo inu bomo tudi obstali.”.

Sebastjan J