21. Pohod po sledeh soške fronte

Kraška pokrajina najlepše zaživi ravno v jesenskih barvah, foto: bubi.si

Za vse ljubitelje zgodovine ali samo nedeljske rekreacije, so v Brestovici pri Komnu jutri pripravili že tradicionalni Pohod po sledeh soške fronte. »…na Komenskem Krasu, v Brestovici pri Komnu, kraški vasici, ki leži na nekdanji frontni črti, o čemer pričajo številne kaverne in strelski jarki ob poti pohoda…« boste lahko v dveh trasah iskali sledi soške fronte. Ta velika vojna vihra, ki se je po štirih dolgih letih zaključila ravno na letošnjo 100. obletnico, se je razlivala tudi po naši zemlji. Pot vas bo popeljala po z rujem rdeče obarvani kraški pokrajini, s prelepimi razgledi na Julijske Alpe in morje.

Start ob 9. uri pred vaško šolo v Brestovici

Vpis pohodnikov bo potekal od 8.30 dalje, startnina pa vas bo stala samo 9 €, za kar pa vam bodo ob poti v zameno domačini postregli z lokalnimi okrepčili, pokušali pa boste lahko tudi pristno kraško joto s klobaso in teranom.
»Povzpeli se boste na Grmado in obiskali Kohišče, nekdanji pastirski zaselek devinskih grofov.«

  1. trasa
    dolžina poti: 10 km
    Krožna pot, ki bo potekala izpred stare vaške šole v Brestovici, mimo cerkve sv. Anastazije, kaverne Moritz vse do položajev soške fronte pod Grmado. Vzpon na Grmado, spust do Kohišča, Medja vas, Klariči. Nadaljevanje poti navzdol do Dolnje Brestovice in do vaške šole.

  2. trasa
    dolžina poti: 15 km
    Krožna pot, ki bo potekala izpred stare vaške šole v Brestovici, mimo cerkve sv. Anastazije, kaverne Moritz vse do položajev soške fronte pod Grmado. Vzpon na Grmado, spust do Kohišča, Medja vas, Klariči. Nadaljevanje poti navzgor po oljčni poti proti Seloma na Krasu in spust v Brestovico

Pohod bo izveden v vsakem vremenu, v primeru slabega bo trasa potekala po skrajšani in prilagojeni poti.

Več o dogodku si lahko preberete tukaj.

Uredništvo