192-krat padel na teoretičnem delu vozniškega izpita

Fotografija je simbolična. FOTO: AVP

Ni popuščanja! To je očitna mantra 50-letnega moškega s Poljske, ki že 17 let opravlja teoretični del vozniškega izpita in še do danes ni uspel. In tako že 192-krat. Zadnji neuspešen poskus je bila na začetku meseca in vse to se dogaja v Piotrków Trybunalskem, mestecu blizu Lodža. Moški, ki si očitno resnično želi vozniško dovoljenje, se je sedaj ponovno prijavil na izpit.

 

“Vsi želimo, da opravi teoretični izpit. Mogoče, ko to preide, bo vozniški del naredil iz prve,” je za TVP dejal Dariusz Misztal iz lokalnega centra varne vožnje. Ko je začel z neuspešnim opravljanjem teorije, je bil ta nesrečni kandidat za voznika star 33 let, vmes pa so se pravila še spremenila, žal zanj neuspešno. Za teoretične izpite je doslej zapravil približno 1300 evrov. Mimogrede, statistika iz Piotrkówa kaže, da je to eno najboljših poljskih središč, kjer več kot 70 odstotkov vprašanih naredi izpit v prvo.

“Mogoče bi bilo dobro, če bi na Poljskem imeli pravilo, ki bi kandidatu prepovedovalo opravljanje izpita več kot 20 ali 30-krat. Če nekdo ne pozna pravil ali jih noče sprejeti, potem niti ne sme biti na cesti. Tak voznik je lahko tudi nevaren za druge,” je dejal inštruktor Stanisław Kobusiewicz. Mimogrede, HAK Revija piše, da ima teoretični izpit na Poljskem trenutno 32 vprašanj, za katera se delijo od 1 do 3 točke. Največje število možnih točk je 74, da uspešno opravite teoretični del jih potrebujete 68, kar ne pušča veliko prostora za napake.

Sara Kovač/Nova24 TV