10-letnica je med TikTok igro davljenja umrla

PALERMO – Med mladimi, tudi manj kot deset let starimi otroki, je TikTok platforma, ki so jo leta 2012 razvili na Kitajskem, pred približno dvema letoma postala izjemno popularna tudi pri nas. Uporablja se za ustvarjanje in deljenje videoposnetkov, dolgih od treh sekund do ene minute; plesnih, ustvarjalnih in zabavnih, ki jih uporabniki opremijo s filtri in glasbeno podlago. Opaziti je, da ima veliko slovenskih osnovnošolcev svoje profile, snemajo in delijo svoje videe, čeprav je starostna omejitev uporabnikov 13 let, je slednjo možno izjemno preprosto obiti. Kaže, da so vsebine TikToka lahko tudi izjemno nevarne. Med tako imenovano igro davljenja (blackout challenge) je v četrtek umrla 10-letna deklice iz Palerma.

 

10-letnica se je po navedbah njene družine, v sredo igrala igro zadušitve, pri kateri naj bi se sodelujoči toliko časa dušili, da za nekaj sekund izgubijo zavest in doživijo občutke, ki nastopijo pred smrtjo. Svoje izkušnje tekmovalci snemajo in delijo.

Nesrečna deklica si je zato okoli vratu zavezala pas kopalnega plašča, ga zategnila, zadrževala dih in se pri tem snemala. Izgubila je zavest, v kopalnici jo je s telefonom v roki, neodzivno, našla njena petletna sestrica. Izziv je bil usoden, umrla je v bolnišnici v Palermu.

Zamrznili delovanje TikToka

Mobilni telefon so policisti zasegli, tamkajšnje tožilstvo je uvedlo preiskavo. Ugotavljajo, ali so deklico k zanjo usodnemu izzivu spodbujali. Varuh osebnih podatkov v Italiji pa je zamrznil delovanje družbenega omrežja. Zaradi smrtonosne igre je odredil takojšnje zaprtje vseh profilov uporabnikov, pri katerih ni mogoče ugotoviti zanesljive starosti.

Starši, ki so vedeli, da hčerka navedeno družbeno omrežje uporablja za gledanja videov, o tovrstnem izzivu niso vedeli nič, so povedali za časnik La Repubblica. Organe dekletca so po smrti darovali.

Vodstvo TikToka, ki naj bi imelo okoli milijardo uporabnikov, je včeraj sporočilo, da na svoji spletni strani niso našli nobene vsebine, ki bi 10-letnico spodbudila k sodelovanju v izzivu.

Uredništvo