Razkril korupcijo in si na vrat nakopal detektive, ki jih plačujemo davkoplačevalci?!

Občinski svetnik, Zoran Stevanović, je brez dlake na jeziku. FOTO: Facebook
KRANJ – Po družbenih omrežjih je zaokrožila informacija, da naj bi javno podjetje (JP) Komunala Kranj, bojda v dogovoru s kranjskim županom najelo ljubljanskega detektiva, ki obvladuje agencijo Detekta, da zbira informacije o občinskem svetniku in nekdanjemu predsedniku skupščine JP Komunala Kranj, Zoranu Stevanoviću. Navedbe o tem, da naj bi se javni denar porabljal za politična obračunavanja, iz javno dostopnih podatkov je razvidno, da je kranjska komunala zares najela in plačala detektivsko agencijo, sta za naš medij potrdila dva različna vira iz policijskih krogov, ki pravita, da je detektiv njune policijske kolege spraševal o Stevanoviću, ki je bil, mimogrede, nekoč tudi sam policist. Vpletene smo vprašali, ali smo davkoplačevalci res plačali detektiva za sledenje svetniku, ki je razkril domnevne nečednosti?
Korupcija na kranjski komunali?
“Kot predsednik skupščine JP Komunala Kranj, sem zaradi zadev, ki zahtevajo takojšnje odločanje, sklical izredno sejo skupščine, ki je zaradi disciplinskih prestopkov, neodgovornega vodenja in predvidene ekonomske škode, nedavno razrešila direktorja Komunale Kranj (Matjaža Berčona, op. p.),” je za portal Primorska24.si o ozadju zgodbe povedal Zoran Stevanović. “Skupščina je pod mojim vodstvom imenovala vršilko dolžnosti direktorice, ki je takoj začela z urejanjem zadev, preprečila je celo napovedano stavko delavcev. Čeprav je bil prejšnji direktor razrešen, je zlorabil pooblastila in se še vedno predstavljal kot direktor ter zakonito imenovani vršilki dolžnosti direktorice preprečeval opravljanje nalog,” pojasnjuje Stevanović. “Kljub temu da je bil razrešen, je podpisoval pomembno dokumentacijo, pri tem pa mu je pomagal predvsem kranjski župan Matjaž Rakovec, tako, da mu je to omogočal in ga k temu napeljeval. To je bilo pričakovano, saj je tega direktorja vsilil prav kranjski župan. Apetiti so seveda veliki, saj gre za najbogatejše javno podjetje na Gorenjskem.”
Matjaž Berčon, direktor JP Komunala Kranj. FOTO: Facebook
Župan razveljavil razrešitev direktorja
“Ker je vmes začel veljati novi odlok o ustanovitvi in organiziranju javnega podjetja Komunala Kranj, je skupščini, ki sem ji predsedoval, prenehal veljati mandat. Nova skupščina je bila sestavljena iz županov sedmih občin. Župan največje občine MO Kranj, Matjaž Rakovec, je to takoj izkoristil in le dva dni kasneje, sklical novo skupščino, ki je odpravila sklepe o razrešitvi direktorja in imenovanju vršilke dolžnosti direktorice. S tem je povrnila Komunalo Kranj v lastno črpališče denarja. Naj omenim, da je bila skupščina županov nezakonita, saj je bila izvedena brez nove družbene pogodbe, ki bi morala biti sprejeta pred tako sejo. Zato bom sklepe te skupščine izpodbijal na sodišču,” navaja občinski svetnik.
Maščevanje župana in razrešenega direktorja?
Vmes se je kranjska oblast v dogovoru z razrešenim direktorjem odločila, da se mi maščuje, ker sem presekal to koruptivno hobotnico, ” pravi Stevanović. “Preko komunale so najeli detektivsko agencijo Detekta, da mi sledi in o meni poizveduje. S strani več znancev, tudi policistov, sem bil opozorjen, da jih kliče detektiv Aleš Ažman ter jih sprašuje, ali poznajo kakšen moj “greh”, saj bi detektivov naročnik, zaradi maščevanja, ker sem naznanil korupcijo, želel nad menoj izvesti pogrom. To pa je, pravi, neposreden napad na pravno državo in svobodo političnega odločanja: “To se ne dogaja niti v državah tretjega sveta. Kot izhaja iz erarja, so to torturo plačali, kar z javnim denarjem iz Komunale. Na to bi se morali ostro odzvati mediji ter občinski svetniki. Napad na pravno državo in financiranje takega napada z javnim denarjem, je enostavno nedopustno,” sklene Stevanović in doda, da se bodo vpleteni sklicevali na to, da je bil račun, ki ga je detektivu plačala Komunala, plačan za druge detektivske storitve, vendar je s pričami, ki jih je klical detektiv, zlahka dokazljivo, da gre za golo zavajanje.

 

Župan Kranja, Matjaž Rakovec. FOTO: Socialni demokrati (SD)
Občina se sklicuje na zavezo županov
Vodja kabineta kranjskega župana, Katja Štruc nam je sporočila, da navedbe glede naročanja detektivskih storitev in dogovora med direktorjem Komunale Kranj in županom Mestne občine Kranj zavračajo, ker takih dejanj ni bilo: “Naj opozorimo na zavezo županov, da se bodo zavzemali za transparentno in učinkovito poslovanje podjetja in pravice zaposlenih. Po prvem sklicu skupščine Komunale Kranj, ki ji predseduje župan Kranja, navajamo, da je javno podjetje, ki je ustanovljeno z namenom, da dolgoročno in trajno zagotavlja opravljanje gospodarskih javnih služb na način, ki bo zanesljiv, kakovosten, cenovno ugoden in okolju prijazen, ne more in ne sme služiti političnim promocijam. Tak način delovanja javnemu podjetju lahko povzroči veliko poslovno škodo, katere posledice bi lahko utrpeli tako zaposleni v podjetju kot tudi prebivalci vseh občin, ki smo uporabniki komunalnih storitev,« pravijo in še, da bo z novo sestavo Skupščine družbe Komunala Kranj zagotovljeno boljše korporativno upravljanje Komunale Kranj.

Pojasnilo Aleša Ažmana iz Detektivske agencije Detekta, d.o.o.: “Mi s strani občine, komunale ali katere druge osebe nimamo nobenega pooblastila in ga nikoli nismo imeli za tako delo. Zorana Stevanoviča ne preiskujemo in ga nikoli nismo, kar sem mu 10.03. 2020 ob 14.34  po telefonu tudi povedal, ko me je  poklical. Povedal sem mu tudi, da ga osebno še nikoli nisem videl ali srečal v življenju.

Detektivski pregled občinskih prostorov

Razrešeni in ponovno imenovani direktor kranjske komunale, Matjaž Berčon je povedal, da je bila detektivska agencija Detekta najeta izključno zaradi pregleda poslovnih prostorov Komunale Kranj zaradi javnih (tudi pisnih) navedb, da se je izvajalo snemanje v delovnih prostorih. Našemu uredništvu so poslali tudi račun in poročilo o delu Detekte, iz katerega je razvidno, da so za storitve, ki so jih navedli in za prevozne stroške detektiva plačali 1.851,67 evrov neto, storitev pa je bila opravljena 16. februarja. Mimogrede, detektivska ura v Sloveniji v povprečju znaša okoli 70 evrov na uro. M. K.