Smo Slovenke in Slovenci že izgubili svojo politično suverenost?

V Sloveniji tudi tujci odločajo o naši politični usodi, foto: facebook

Tudi letošnje lokalne volitve bodo potekale po zakonodaji o lokalnih volitvah, katero je nazadnje spreminjala vlada Mira Cerarja (SMC, SD, DeSUS) leta 2017. Ta je za tujce sprejela, da pridobijo volilno pravico že zgolj s potrdilom o prijavi… bivališča v Republiki Sloveniji. Pred tem so tujci za pridobitev volilne pravice v Sloveniji potrebovali celo dovoljenje za stalno prebivanje. Samo do Septembra letošnjega leta je bilo skupaj izdanih dovoljenj za bivanje tujcem v Sloveniji že 44.390.

Visoke letne številke novih volivcev

Čeprav je v zadnjih dveh letih število izdanih dovoljenj tujcem za bivanje v Sloveniji upadlo na vsega skupaj samo okrog 50 tisoč letno, pa to zopet narašča. V spodnji tabeli si lahko ogledate izdano število dovoljenj za bivanje tujcem v Sloveniji, vsi ti prišleki pa so tudi upravičeni do ustvarjanja slovenskega političnega prostora, tako na državni, kot lokalni ravni.

201220132014201520162017
106.644103.097117.506126.08549.30357.833

 

Strah drugih držav pred vmešavanjem tujcev v notranje procese

V tujini suverene države trepetajo pred zunanjim vplivom na notranje demokratične in politične procese, kot to lahko vidimo z obtožbami o ruskem vplivu na zadnje ameriške volitve leta 2016 in posledicah na svetovne trge, ki postajajo vse bolj nestabilni. Svojo zaskrbljenost pred tujim vmešavanjem v notranje politične procese smo lahko nedavno slišali tudi iz nekaterih EU držav, največje med njimi, Nemčije.

Ruski vpliv so čutili tudi na nedavnih volitvah v Nemčiji, foto: gettyimages.it

V Sloveniji pa se volilna pravica podeljuje vsem tujcem z dovoljenjem za bivanje. Vključno z diplomatskim osebjem posameznih držav, ki vedno delujejo in tudi v Sloveniji volijo v interesu svojih matičnih držav. Če se v tujini sodno borijo proti najmanjšim poskusom političnega delovanja, pa med tem leve vlade v Sloveniji zakonsko podarjajo pravico tujcem pri soodločanju v našem volilnem procesu. Še več, zadnja Cerarjeva vlada jim je tako vmešavanje v slovensko politiko še olajšala.

Bo Slovenski narod s svojo naivnostjo in potrpežljivostjo res dovolil levim vladam in levičarjem, da ti zakonsko prepovedo njegov obstoj na slovenski, naši zemlji?

Uredništvo